Wintersporten is meer dan alleen skiën

Geplaatst op 13-02-2011 in Algemeen

Een derde van de wintersporters trekt niet naar de sneeuw om te skiën of te snowboarden. Steeds meer skistations organiseren voor hen speciale activiteiten: van sneeuwscooteren tot ijsduiken.

Sneeuwscootersafari in Morzine
Tegenwoordig kan je in heel veel skistations tochten maken met een sneeuwscooter, ook sneeuwmobiel of skimobiel genoemd. Het is gemakkelijker dan autorijden en het is de ideale manier om afgelegen plekken te bereiken. In het Noorse Alta kan je tijdens de winternachten het noorderlicht waarnemen en hier vind je ook het beroemde Altaa Igloo Hotel dat volledig is opgetrokken uit sneeuw en ijs. Dichter bij huis kan je onder meer terecht in Morzine, Le Corbier, Serre Chevalier en Val Cenis, al beperkt het aanbod zich daar tot dagtochten.

Meer info: Morzine Avoriaz - Visit Norway

Ski-jöring in Les Houches
Ski-jöring is een wintersport waarbij de skiër of snowboarder zich laat voorttrekken door sledehonden, een motorfiets, een auto maar meestal door een paard. In het Nederlands spreekt men daarom soms over galopskiën. Onder meer in het Franse Les Houches, Châtel en in het skigebied Serre Chevalier kan je je laten voorttrekken door een paard. Ski-jöring met honden wordt in de Alpen nauwelijks beoefend. Je kan er wel voor terecht op het Scandinavische schiereiland en in Finland.

Meer info: Les Houches

Sneeuwgolfen in Gstaad
Golfers die hun sport in de winter niet kunnen missen, hebben geluk want er is al een tijd een nieuwe rage: sneeuwgolf. Wil je eens voor het plezier een balletje slaan in de sneeuw, dan kan je deze sport in enkele skistations uittesten. Maar sinds 2007 wordt er ook jaarlijks een groot tornooi georganiseerd, eerst in Font-Romeu (Frankrijk) maar sinds 2010 ook in het Zwitserse Gstaad. De editie van 2011 vindt plaats op 13 maart. Opvallend is dat de 'greens' hier 'whites' heten, dat de balletjes oranje zijn en dat het er niet te serieus aan toegaat.

Meer info: Snow golf - Gstaad

Toboganning in Stefansdorf
Zuid-Tirol is dé hotspot van toboganning, een sport die echt voor iedereen toegankelijk is. Een tobogan is immers een slee en dat kan gaan van razendsnelle skeletonsleden tot veel tragere en klassiekere modellen. Op verschillende plaatsen in Zuid-Tirol kan je gratis aan toboganning doen. Een mooie wandeling start in Stefansdorf,
vlakbij de Kronplatz, dé skiberg van Zuid-Tirol. Boven staat de Haidenberg-hut waar je terecht kan voor een drankje en Zuid-Tiroolse gerechten. Je kan de afdaling ook maken bij volle maan voor extra spanning.

Meer info: Sued Tirol

Huskytocht in Galibier-Thabor
Dé plaats om kennis te maken met husky's is Fins Lapland waar tientallen bedrijven hondensleesafari's van één of meer dagen aanbieden. Je gaat er op zoek naar wolven en rendieren, en in het juiste seizoen kan je er 's nachts genieten van het noorderlicht terwijl je warm ingeduffeld op de slede ligt, misschien zelfs onder een rendierhuid. Ook in Zweden en Noorwegen kan je terecht voor soortgelijke huskysafari's. Dichter bij huis kan je hondensleetochten maken in onder meer Galibier-Thabor, Tignes, Les Contamines of in het Oostenrijkse St. Jakob im Defereggental.

Meer info: Galibier-Thabor - Lapland

Snowkiten in La Rosière
Een snowboard lijkt op een surfplank, dus is het niet verwonderlijk dat ook kitesurfing een verlengstuk heeft gekregen op sneeuw. Bij snowkite laten snowboarders of skiërs zich voorttrekken door een kite, een uit de kluiten gewassen vlieger. De sport wordt vooral beoefend op sneeuwvlakten en bevroren meren maar in principe kan je ook op de bergflanken snowkiten. De sport is bijzonder spectaculair want door de stijgende lucht in de bergen kan je heel verre sprongen maken. Ook beginners kunnen zich wagen aan snowkite. Onder meer in La Rosière, in het skigebied Espace San Bernardo, en in Font d'Urle vind je speciale scholen waar je stages kan volgen.

Meer info: La Rosière

IJsduiken in Tignes
Verwoede duikers doen het niet alleen in tropisch water. Onder het ijs ligt een heel bijzondere wereld: geen ander geluid dan je eigen ademhaling, luchtbellen die sierlijk bewegen onder de ijslaag en lichtstralen die dansen in het heldere water. Aan het stuwmeer van Tignes is een duikschool die zich heeft gespecialiseerd in ijsduiken. Een droogpak, volgelaatsmasker en dikke handschoenen beschermen je tegen het ijskoude water. Je hangt vast aan een touw. Ook in Oostenrijk zijn er meren waar aan ijsduiken wordt gedaan. Een overzicht op de website van de Oostenrijkse dienst voor toerisme (austria.info). In Zwitserland kan je onder meer terecht in Les Mosses.

Meer info: Tignes

Bobsleeën in Innsbruck
Het Oostenrijkse Igls, een deelgemeente van Innsbruck, is de enige plaats ter wereld waar je als bezoeker een afdaling kan maken op een Olympische bobsleebaan. Na een korte uitleg krijg je een helm op en neem je plaats in de gastenbob voor een bliksemsnelle tocht over de baan van goed 1.200 meter lang. Tegen meer dan 100 km per uur zoef je over de baan om een minuut later met een bonkend hart aan de finish te verschijnen voor een foto en diploma. Ook in het Franse La Plagne kan je een afdaling in een bobslee maken. Het Zwitserse Sankt Moritz-Celerina heeft dan weer de enige bobsleebaan ter wereld die gemaakt is van natuurijs.

Meer info: Innsbruck tourism

Sneeuwwandelen in Les Menuires
Sneeuwschoenen of sneeuwraketten zijn brede plateaus die je vastmaakt onder je eigen wandelschoenen zodat je niet wegzakt in de poedersneeuw. Nagenoeg elk skistation biedt sneeuwschoenwandelingen aan. Wij kozen voor Les Menuires omdat je er kan gaan wandelen in de Vallei van Belleville met zijn vele beschilderde barokkerkjes. Vanuit het Zwitserse Hemberg kan je mooie begeleide tochten maken in het Thur- en Neckertal. In sommige wintersportgebieden (St-Bernard, Greyzerland...) vind je gemarkeerde wandelpaden en op sommige plaatsen worden ook nachtelijke wandeltochten georganiseerd.

Meer info: Les Menuires

Iglo bouwen in Engelberg
Elk jaar wordt in het Zwitserse Engelberg een waar iglodorp opgetrokken. Je leert er hoe je een traditionele iglo bouwt en je kan er ook slapen, eten en aan de ijsbar hangen. Het summum is de sauna uitgehakt in de sneeuw waarrond ijsblokken zijn gestapeld in de vorm van een iglo. Voor het bouwen kan je lessen volgen van 1, 3 en 5 uur waarbij je blok per blok een iglo bouwt met vrienden of familie. Soortgelijke iglodorpen vind je ook in Gstaad, Davos, Sankt-Moritz en Zermatt, bij de Duitse Zugspitze en in Andorra.

Meer info: Iglu-dorf - Engelberg

IJsklimmen in Cogne
Is bergbeklimmen niet extreem genoeg? Kies dan voor ijsklimmen. Met pikkel en stijgijzers beklim je de steile wanden van gletsjers en bevroren watervallen. Eén van de belangrijkste centra van ijsklimmen is het Italiaanse Cogne, niet ver van Aosta. In Frankrijk kan je onder meer terecht in Chamonix, La Grave en in het Pays des Écrins. Ook het Zwitserse Kandersteg is een belangrijk ijsklimcentrum. Omdat natuurijs altijd gevaar inhoudt, worden er op sommige plaatsen torens met kunstijs gemaakt. Zo heeft Zöblen, in Tirol, een exemplaar van een 18 meter hoog. Soortgelijke torens vind je ook in Reschen en in La Plagne.

Meer info: Cogne

Meer wintersportnieuws


Top reisorganisaties

  • Sunweb Winter
  • Husk Wintersport
  • Mafrance
  • Bizztravel Wintersport
  • de Jong Intra
  • Skistuds
  • VakantieXperts
  • Chalet.nl
  • Summittravel

Alle reisorganisaties >

Nieuwsbrief

Ontvang aanbiedingen en extra kortingen!